Flugnät till fönster och dörrar bör helst vara så diskreta som möjligt och om möjligt helt osynliga. Något som kräver att de förvaras och underhålls på rätt sätt. På så vis hålls flugnäten snygga och funktionella i många år framöver.

Underhållet består av

  1. Korrekt borttagning
  2. Säker hantering
  3. Rengöring
  4. Nedpackning
  5. Förvaring

Dessutom kommer vi att gå igenom:

Använd länkarna ovan för att hoppa framåt eller fortsätt läsa nedan.

1. Korrekt borttagning

Flugnätet måste tas ner på rätt sätt för att det inte ska skadas, vilket dessutom gör att det blir lättare att montera upp dem igen på våren, när insekterna kommer tillbaka. Den första utmaningen du möter när du börjar planera inför vintern är hur du ska få ner insektsnäten från fönsterna.

Oftast behöver du bara plocka ner själva ramen som nätet sitter i och kan låta skenan sitta kvar, på så vis kan du enkelt sätta tillbaka nätet när det är dags igen.

Det är en bra idé att använda samma procedur både när du ska montera fast och plocka ner näten, helt enkelt genom att gå bakåt i processen.

Om du har ett insektsnät från Insektsnat.se kan du alltid ringa +45 20284615 och få hjälp och råd vid montering eller när näten ska plockas ner.

2. Säker hantering

För att undvika skador på näten måste de hanteras på rätt sätt. Det betyder:

  • Placera näten en bit ovan mark så att du inte riskerar att kliva på dem
  • Näten tål inte tyngd, de kan bli sladdriga och få bucklor om de utsätts för tyngd.
  • Lägg bara nät av samma storlek ovanpå varandra, så att endast ramarna utsätts för tyngd.

Om du följer dessa tips, om att inte belasta dina flugnät, så håller näten sig snygga under lång tid framöver.

3. Rengöring av flugnäten

Flugnäten är diskreta och har en stilren utformning, men om de blir smutsiga syns det direkt vilket bryter den rena designen. Det är därför viktigt att hålla näten rena så att ingenting sätter sig i det vackra rutmönstret.

Det bästa du kan göra är att hålla rent löpande oavsett om det är ett flugnät, myggnät eller insektsnät. Om du låter näten samla på sig smuts blir det svårare att hålla rent, eftersom rutmönstret är så fint kan det vara svår att komma åt överallt.

Med en trädgårdsslang eller liknande kan du enkelt och regelbundet rengöra flugnäten och på så vis hålla dem rena. Om du regelbundet spolar insektsnäten i rent vatten, undviker du att smuts fastnar och du slipper på så vis mycket besvär.

Om det fortfarande sitter fast smuts i näten, kan du använda en svamp eller mjuk borste och skrubba insektsnäten varsamt. Vid behov kan du använda lite tvättmedel så att du inte behöver skrubba hårt.

Insektsnäten kan rengöras med alla vanliga rengöringsmedel.

Flugnät, myggnät och insektsnät kan rengöras när de är uppmonterade i fönstren eller så kan de plockas ner vid rengöring.

Om du bara ska spola rent myggnäten med vatten eller torka av dem med en fuktig trasa, för att ta bort vardagligt damm, är det lättare att bara låta dem sitta kvar. Vid mer omfattande rengöring av flugnäten, med borste och rengöringsmedel, är det en bra idé att plocka ner myggnäten.

För det första undviker du att du smutsa ner fönstren, som du sedan måste putsa. För det andra är det enklare att göra rent näten när de är nerplockade, eftersom du då får bättre kontroll och kan vända och rotera myggnäten efter behov.

Modellerna rullnät och DUO-Plissé ska emellertid inte plockas ner innan rengöring.

4: Nedpackning

Skydda näten, när de förvaras över vintern, genom att vira in dem i papp. När näten staplas utsätts de för tyngd, skydda näten genom att packa in varje nät var för sig. Du kan även använda ett gammalt lakan eller ett liknande mjukt tyg till att linda om dina flygnät.

5: Förvara insektsnäten rätt

Det är viktigt att förvara flugnäten på ett bra ställe över vintern. Först och främst behöver du hitta en ostörd plats där du kan placera näten säkert igenom hela vintern.

Det är viktigt att platsen du väljer för att förvara insektsnäten inte är en plats där människor vistas mycket, eftersom det är lätt att förbise näten och då riskera att kliva på dem.

Hörnet i ett mörkt garage eller i ett skjul kan vara en mindre bra plats. En bra vind, som obehöriga personer inte har tillgång till, kan däremot vara den perfekta platsen för förvaringen, eftersom det bara är du som vistas där.

Underhåll i allmänhet

Flugnäten kan behöva underhållas över tid. Med tiden kan vind och väder göra att spänsten i dina insektsnät, flugnät och myggnät försämras något, vilket gör att näten inte blir lika åtsittande i ramen.

Det har ingen inverkan på nätens funktion, men om du vill ha fina insektsnät i många år framöver kan det vara en bra idé att fixa detta.

Du behöver inte byta ut näten, de behöver bara stramas åt ibland och då blir näten som nya igen.

Om du redan i förväg vet att dina insektsnät troligen kommer att utsättas för hårdare tag, av till exempel barn eller djur, kan du vidta några försiktighetsåtgärder innan du beställer insektsnäten.

Välj rätt insektsnät

Vanliga myggnät av fiberglas är inte gjorda för att motstå stötar, slag och liknande hårdare tag, från till exempel barn och djur, som snabbt kan ha en negativ inverkan på myggnätens utseende.

Du kan med fördel montera ett galler för barn/hund som skyddar din nätdörr från sammanstötningar, som annars skulle kunna orsaka bucklor i nätet och i värsta fall kräva utbyte.

Om du är osäker på vilka nät som passar dina behov så kontakta oss för ett icke-bindande samtal.

Gör i ordning inför våren

Det bästa med att följa ovanstående råd är att du slipper alla förberedelser inför våren helt och hållet!

Det är helt enkelt bara att packa upp dina nät och montera dem där de satt, så snart solen börjar titta fram emot våren.

Behöver du nya flugnät, insektsnät eller myggnät? Kontakta oss då för ett icke-bindande samtal om dina behov.