Katter i fönsterkarmar och på balkonger

Katter älskar solens varma strålar och är alltid nyfikna på vad som händer utanför. Därför dras de helt naturligt till fönsterkarmar eller tar sig ut på balkongen.

Bland andra saker som kan locka katten till fönstren har vi insekter, fåglar och annat djurliv som katten vill undersöka eller som den lockas av på grund av kattens naturliga jaktinstinkt.

Även om katter är smidiga och absolut kan överleva ett fall från en fönsterkarm eller balkong kan det leda till en lång rad problem om din innekatt plötsligt befinner sig utomhus. Detta är tyvärr bara ett av många problem som kan uppkomma genom att inte kattsäkra lägenhetens utgångar.

Här nedan går vi igenom några av problemen och möjliga lösningar på hur du kan få in frisk luft utan att katten rymmer hemifrån eller skadas.

Din katt kan fastna

Många tror felaktigt att vippbara fönster är den perfekta lösningen för en kattägare som gärna vill kunna vädra och samtidigt hålla katten inne. Men som videon tydligt visar kan det tvärtom vara en av de kanske farligaste lösningarna. Din katt kan bli klämd mellan fönster och karm om den exempelvis kan komma åt att gå runt ovanpå fönstret och ramlar ner i mellanrummet.

Även om risken är mindre kan även sidohängda fönster vara farliga, om haspen/uppställningsspärren sitter så högt att katten kommer att ”hänga” i den och inte kan ta sig loss.

Åtkomst till balkong/altan

Om du ger din katt åtkomst till balkong eller altan så kom ihåg att katter kan hoppa högt och den bör hägnas in eller nätas så att katten, precis som med fönster, inte kommer ut på oväntade äventyr.

Kom ihåg att täcka eller avskärma eventuella mellanrum längs underkant, avlopp och andra sprickor.

Hur litet hål kan en katt ta sig igenom?

Beroende på ras och ålder behöver katter sällan mer än 5 cm för att klämma sig ut genom en springa. Har du en kattunge bör du vara särskilt uppmärksam på eventuella flyktvägar.

Som ”huvud”-regel kan du hitta det exakta måttet genom att mäta avståndet från kattens underkäke till toppen av huvudet – alla mellanrum som är större än detta mått kan katten klämma sig igenom.

Innan du inhägnar din balkong

Kontrollera om din balkong är flyktväg/brandväg innan du börjar sätta upp något. Om den är det måste du säkerställa att du fortfarande kan komma ut snabbt, utan att använda verktyg.

Dessutom bör du alltid fråga din hyresvärd och/eller bostadsrättsförening innan du sätter upp kattnät på din balkong, så att du inte riskerar att behöva riva ner alltihop igen.

Överväg en anpassad lösning

Vi har under årens lopp installerat många insektsnät i privata hem med husdjur, vilket också är anledningen till att vi erbjuder det speciella Petnet, särskilt utvecklat för att hålla katter, hundar, råttor, fåglar och andra älskade husdjur inne, samtidigt som du kan släppa in frisk luft.

Våra lösningar kan anpassas efter just dina behov och fysiska ramar. Om du vill ha en anpassad lösning, kontakta en av våra samarbetspartner och få deras bedömning av hur du på bästa sätt kan lösa dina konkreta problem, exempelvis genom att göra hela din balkong till en rastgård/voljär.